De unge boligkøbere går efter de store huse i første omgang, for at få plads til både børneværelser, hjemmekontor og træningslokale.
De unge boligkøbere går efter de store huse i første omgang, for at få plads til både børneværelser, hjemmekontor og træningslokale.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Bolig: Unge køber de store huse i Syddanmark

De unge huskøbere går efter de store huse

Når de unge familier skal på boligjagt i Syddanmark, falder valget ofte på et stort hus med plads til børneværelser, hjemmekontor eller træningslokale. Det viser en gennemgang af alle huse på mere end 150 kvadratmeter, der er købt gennem den landsdækkende mæglerkæde danbolig i perioden 2014 til 2016.

I Region Syddanmark er det særligt købere i 30'erne, der er glade for de store huse. For mens de unge står som købere i 24 procent af det samlede antal hushandler, så indgår de i 30 procent af alle handler med store huse. Det forklarer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit:

”Det er helt naturligt, at de unge familier ønsker store huse, for de er ofte på et tidspunkt i deres liv, hvor de har fået børn, og derfor har brug for mere plads end tidligere. På samme måde har seniorerne heller ikke brug for 3 børneværelser, selv om mange sætter pris på et kontor eller gæsteværelse,” siger hun.

Mere hus eller mere ferie

Tendensen til, at det er de unge familier i 30'erne, der går efter de store huse, gør sig gældende i alle regioner. Hos danbolig Varde taler de ofte med unge familier, som leder efter en bolig, der også på længere sigt kan rumme en familieforøgelse. Det fortæller indehaver Klaus T. Thomsen:

”En stor bolig er ofte en dyr bolig, og derfor kan de unge familier tit stå med valget mellem et lidt mindre hus, hvor der er råd til mere ferie og flere fritidsaktivitet, eller få det store hus med det samme. Har man udsigt til løbende lønstigninger, kan den sidste løsning ofte være den bedste” siger han.

”Men det kræver, at man er villig til at leve uden de store armbevægelser i de første år. I stedet slipper man for at bruge penge på at flytte siden hen, og på måske at skulle finde nye skoler og daginstitutioner til børnene. Det har bestemt også en værdi,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

Køb stort i første hug

Før de unge kan få et lån i banken, skal alle købere kreditgodkendes til, at de kan servicere et fastforrentet lån med afdrag. Derfor er Lise Nytoft Bergmann tryg ved det billede, som danboligs salgsstatistik tegner, selv om den viser, at mange unge sætter sig selv hårdt ved at gå efter en stor bolig.

”For har man økonomien i orden, giver det god mening at vælge den rigtige bolig i første omgang. Det kan spare familien for penge senere hen, da der er mange udgifter forbundet med at handle bolig. Herunder afgifter til staten, ejerskifteforsikring og regningen til flyttemand, mægler og realkreditinstitut,” siger hun.

”Derfor er mange unge købere interesseret i at købe en stor bolig i første hug, men vi taler også med mange, som vælger en mindre bolig med færre udgifter, så de kan spare op til en større bolig eller hive flere uger ud af kalenderen til personlige projekter og længere udenlandsrejser,” siger Klaus T. Thomsen.

På landsplan står familier i 30'erne som køber i 29 procent af alle de hushandler, der er indgået i samarbejde med danbolig, mens de indgår i 34 procent af alle handler, der vedrører et stort hus.

Publiceret: 06. Januar 2017 12:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Varde

ANNONCER
Se flere